Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z płytą główną

filip1234

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka,

Mam problem, mam płytę główną "Gigabtye GA-Q35M-S2 + procesor Intel Pentium Dual Core E2220" i gdy odpalam cały zestaw to dysk/wiatrak procesora/GPU, wszystko działa, ale na monitorze nic się nie pojawia, jak by nie było wogólę karty graficznej, grafe sprawdzałem na innej płytce i działa bez zarzutu.

Opublikowano

Mógłbyś przesłać fotkę w miarę wyraźną wnętrza obudowy (kable od zasilacza nie są ważne więc odepchnij je na bok ale tak żeby były podpięte do płyty ITP)

– Czas wykazać się męstwem!

– No nie ... znowu?

image.jpg

Opublikowano

Wszystko co potrzebne, RAM/CPU/GPU/DYSK mam podłączone, sprawdzałem z 10 razy czy dobrze i jest dobrze.

Nie mam pojęcia czy system sie uruchamia w tle bo nic nie widzę ale raczej nie bo nie słyszę też dźwięku od Systemu przy uruchamianiu.

Fotke za chwilę wrzucę.

Opublikowano

No dobrze skoro ramy, i inne bzdety masz podpięte to zapytam o kable z zasilacza do płyty, procesora, grafiki. I kabel od boxa procesora do płyty itp.

Jak to masz w porządku to powiem szczerze jestem zaskoczony, że nie działa przyczyną zapewne na 100 jest awaria albo coś źle podpiętego.

A i ten dźwięk przy starcie systemu może być albo i nie zależy czy masz taki głośniczek specjalny na płycie. Jak nie wiesz to zobacz będzie o takie małe czarne walcowe pudełko z 2 kabelkami czarnym i czerwonym. i do płyty będzie podpięty 4 pinową wtyką, jak go nie ma to nawet jak komputer by działał nie usłyszał byś nic poza wiatrakami.

Po prostu lepiej daj w miarę widoczną fotke z telefonu z aparatu jak jest tam ciemno to daj z pod latarki bo na "ślepo" to ja nic nie wiem. Po prostu wydaje mi się że o czymś zapomniałeś a wydaje ci się to dobrze.

DODAM że dźwięki typu PIIIIIIP mogą znacząco wyjaśnić dlaczego twój komputer sie nie uruchamia. bo jest dużo sekwencji i dużo znaczeń nie tylko zwykłe PIIP.

– No nie ... znowu?

image.jpg

Opublikowano

Na płycie jest wejście 8pin obok procesora, ja mam kabel od zasilacza tylko 4 pin więc podłączyłem, wyczytałem na necie że bez tego drugiego wejścia 4 pin powinno działać, no ale nwm.

Fotka będzie w ciągu 30min.

Opublikowano

Tak bd działać ale komp nigdy nie osiagnie 100 procent mocy.

Czekam na fotke ;)

AA I podaj pełną nazwę zasilacza marka, moc W, skrót, itp.

– No nie ... znowu?

image.jpg

Opublikowano

Oto fotki:

1. Cały zestaw

2. Zasilacz, tak wiem to jest jakiś NoName z czarnej listy, niestety nowy kupię dopiero na wypłatę.

Dodam, że zestaw SAM się też włącza, nwm z jakiej przyczyny, podłączam kabel od zasilania i po chwili się włącza :/

EDIT: Chyba znalazłem przyczynę, moja płyta główna obsługuję DDR2 667 i 800MHz a ja mam chyba 533MHz, można jakoś sprawdzić ile mam MHz?Bo na kości nie pisze ;(

Opublikowano

Oto fotki:

1. Cały zestaw

2. Zasilacz, tak wiem to jest jakiś NoName z czarnej listy, niestety nowy kupię dopiero na wypłatę.

Dodam, że zestaw SAM się też włącza, nwm z jakiej przyczyny, podłączam kabel od zasilania i po chwili się włącza :/

EDIT: Chyba znalazłem przyczynę, moja płyta główna obsługuję DDR2 667 i 800MHz a ja mam chyba 533MHz, można jakoś sprawdzić ile mam MHz?Bo na kości nie pisze ;(

o właśnie moja wina zapomniałem o pamięci DDR... kiedyś miałem taki sam problem tyle że tamta była uszkodzona. Może akurat takową posiadasz i nie wiesz.

Z tego co widzę uruchamiana bez obudowy i posiada tylko 1 kość ram... jest możliwość sprawdzenia ile ma mhz... ale tylko na sprawnym komputerze, na etykiecie lub np w takim derkomie mogą sprawdzić (tylko nwm czy nie za opłatą)

A co do uruchamiania od razu po podpięciu do zasilania, to powinieneś wiedzieć o 1 baaardzo ważnej rzeczy. Mianowicie zasilacz komputerowy:

Jak zapewne ci wiadomo podpinając ładowarkę do telefonu nie musisz na niej wciskać guzika aby zaczęła ładować, bo tak działa zwykły zasilacz.

Natomiast zasilacz komputerowy posiada dokładnie 1 więcej kabel odpowiadający za jego rozruch. aby uruchomić taki zasilacz (goły bez zestawu komputerowego) potrzebne jest "ZWARCIE" zielonego kabla z masą (zielony + dowolny czarny kabel) wtedy taki zasilacz od razu startuje niezależnie kiedy po prostu chodzi gdy jest podpięty do prądu, bodajże nawet po wyłączeniu komputera.

W komputerach ta "technologia zwarcia" jest już wmontowana w płytę główną i kontynuowana na obudowie na której wciskając przycisk robisz kontrolowane zwarcie czyli tzw. start zasilacza.

@Edit

A co do taktowania to raczej musi być przyczyna skoro kość przyjmijmy jest nieuszkodzona. Spróbuj od kumpla albo od nwm rodziny pożyczyć takową kość co spełnia wymogi płyty, i wtedy zobaczyć czy zadziała.

A co do zasilaczy z czarnej listy. tyczy się to tylko komputerów które są drogie i potrzebują masę prądu do twojego też bym zalecał chociaż niekoniecznie jeśli ci go nie szkoda. 

A jeżeli już masz zakupywać zasilacz pomyśl o mocy może w przyszłości będziesz kupywał mocniejszy komputer więc było by korzystniej kupić przykładowo 600W minimum. Jak kiedyś zechcesz zmienić zestaw, to nie będzie ci potrzebny zasilacz bo ten zakupiony nowy wyciągniesz.

Ja po prostu polecam tak:

Minimum moc: 600W

Conajmniej status: BRONZE

są 3 rodzaje: BRONZE , SILVER i GOLD

kolejno są konkretniejsze ale bronze wystarczy. mają te odpowiednie zabezpieczenia i takie tam no i cene :D, nic tylko poczytać :D

– No nie ... znowu?

image.jpg

Opublikowano

Kość ram działa poprawnie(aktualnie ją używam na innej płycie głównej). 

Wychodzi na to, że muszę szybszą kość kupić, dzięki za pomoc :)

Opublikowano

Nie ma problemu :) W razie kłopotów możesz śmiało pisać na PW zajmuję się informatyką więc sporo rzeczy mogę wyjaśnić i  wytłumaczyć :)

A i również dziękuję, że mogłem pomóc i za "LAJKi"

Do usłyszenia ;)

@EDIT 

A i nie zapomnij oznaczyć tematu jako rozwiązany.

– No nie ... znowu?

image.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...